Leer meer!

Er zijn twee instanties die financiƫle steun aanbieden voor personen met een beperking:

  1. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) biedt verschillende soorten budgetten (persoonsvolgende financiering of PVF) voor minderjarigen en meerderjarigen. Deze budgetten worden toegekend in twee ‘trappen’, afhankelijk van de noden van de beperking.

Elke persoon met een erkende beperking heeft recht op het zorgbudget voor mensen met een handicap (ook wel basisondersteuningsbudget genoemd), als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit budget van 300 euro per maand is er voor personen met een beperkte ondersteuningsnood.

Voor personen die intensievere of frequente ondersteuning nodig hebben, zijn er andere budgetten voorzien.
– Het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) voor kinderen en jongeren tot 21 jaar dient voor het organiseren van assistentie thuis of op school.
– Het persoonsvolgend budget (PVB) voor personen ouder dan 21 jaar volgt op het PAB en laat toe om zorg en ondersteuning op maat aan te kopen.

  1. Daarnaast biedt de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid nog enkele tegemoetkomingen.
  • De inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) voor volwassenen tussen 18 en 65 jaar is een tegemoetkoming voor personen die omwille van hun beperking niet kunnen werken of een verminderd verdienvermogen hebben.
  • De integratietegemoetkoming (IT) is een uitkering op basis van zelfredzaamheid voor personen met een beperking tussen 18 en 65 jaar. Je kan een IT krijgen om extra kosten te dekken die nodig zijn om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven zoals dagelijkse activiteiten.
  • Kinderen en jongeren tot 21 jaar met een erkende beperking hebben soms recht op een verhoogde kinderbijslag, afhankelijk van de regio waar ze wonen (Vlaanderen, WalloniĆ«, Brussel, Duitstalige Gemeenschap). In Vlaanderen kunnen kind met meer ondersteuningsnood soms genieten van een zorgtoeslag.
  • Voor 65-plussers bestaat het zorgbudget of tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB).